Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το κοινό καλό - Η πολιτική στην Κύπρο και η πιο ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανάκτησης των κατεχομένων

του Χαρίλαου Πάλμα Όσο περισσότερο παρατηρώ και μελετώ τα κοινά (αυτά δηλαδή τα οποία μας αφορούν όλους είτε ασχολούμαστε είτε όχι) τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι αλλά οι δομές οι οποίες καθορίζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Η πολιτική και οι πολιτικοί υπάρχουν για να εξυπηρετούν το κοινό καλό οπόταν είναι λογικό ότι απ' αυτήν και απ' αυτούς μόνο καλό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα. Κι όμως η πολιτική με την σημερινή της δομή κατάντησε να καθυστερεί ή ακόμα και να εμποδίζει την επίτευξη του κοινού καλού αφού σ' αυτήν συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες πολιτών (κόμματα) οι οποίες πρώτα έχουν σκοπό την απόκτηση μεριδίου στην εξουσία και δευτερευόντως την επίτευξη του κοινού καλού. Αν το πρωτεύον ήταν το κοινό καλό να είστε βέβαιοι ότι θα είχαν βρεθεί λύσεις για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην Κύπρο· δηλαδή δεν καθορίζονται από εξωγενείς παράγοντες.

Δυστυχώς όμως η δομή της πολιτικής ζωής εδώ επιβάλλει την διατήρηση διαφωνιών απλώς και μόνο για να έχουν κάποιοι κομματικοί μηχανισμοί λόγο ύπαρξης και για να έχουν οι υπαλλήλοι τους μισθό ωσάν η ενασχόληση με την πολιτική να είναι επάγγελμα· ένα επάγγελμα το οποίο μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει εις βάρος του κοινού καλού προκειμένου να συνεχίσει να βιοπορίζεται ο πολιτικός. Και θυμηθείτε ότι λόγος ύπαρξης της πολιτικής και των πολιτικών είναι η προσφορά προς τον τόπο. Αλήθεια πόσοι εξ αυτών τους οποίους ονομάζουμε πολιτικούς θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί; Πόσοι εξ αυτών θα γίνονταν πολιτικοί εάν γνώριζαν ότι η διαφθορά τιμωρείται με αυστηρές ποινές όπως η δήμευση περιουσίας ή η θανατική ποινή σε ακραίες περιπτώσεις; Πόσοι θα αναλάμβαναν την ευθύνη;

Έτσι η δομή της πολιτικής μας έχει βαρύνει με μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι είναι πραγματικά άσχετοι με τα θέματα για τα οποία αποφασίζουν και κάποιοι εξ αυτών δυστυχώς δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθούν τις συνέπειες των αποφάσεων τους. Τρανταχτό παράδειγμα τ' ότι ως κράτος ΔΕΝ έχουμε στρατηγική επανάκτησης των κατεχόμενων εδαφών μας διότι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που σχηματίζονται τόσα χρόνια επαναλαμβάνουν συνθήματα άνευ ουσίας. Μάλιστα έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο να έχουμε μπει σε διαπραγματεύσεις με τους κατακτητές και τους εκπροσώπους τους χωρίς να έχουμε πραγματικά δικές μας προτάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε υιοθετήσει αρκετές τουρκικές θέσεις για το κυπριακό ζήτημα με κίνδυνο να συνεχίσουμε τις υποχωρήσεις μέχρις ότου συμφωνηθεί μια διευθέτηση που θα ζημιώνει τον ελληνισμό και θα συμφέρει το επεκτατικό τουρκικό κράτος.

Ανεξαρτήτως των ελαττωμάτων του συστήματος αισθάνομαι ότι επιβάλλεται η συμμετοχή και η ενασχόληση με τα κοινά για οποιονδήποτε εννοεί ειλικρινά ότι ενδιαφέρεται για την πατρίδα του. Όσοι όντως θέλετε αλλαγές στην πατρίδα μας και έχετε διαπιστώσει όλα όσα αναφέρω πιο πάνω ψάξτε γύρω σας να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε την κατάσταση. Ακόμη και η συμμετοχή στις εκλογές μεθαύριο την Κυριακή μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που θέλετε. Μελετήστε τους υποψήφιους και υποστηρίξτε ότι καλύτερο υπάρχει, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Έχοντας αναφέρει τα πιο πάνω εκφράζω και την προσωπική μου θέση δηλώνοντας ότι η πιο ολοκληρωμένη ουσιαστική πρόταση για το κυπριακό ζήτημα και κυρίως για αλλαγή της δομής του κράτους και της πολιτικής ζωής της Κύπρου προέρχεται από τον Λουκά Σταύρου (ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού υποστηριζόμενος από το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα). Θεωρώ ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του μπορούν ν' αποτελέσουν την βάση ανασυγκρότησης του κράτους μας. Προκαλώ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ πολιτικό ή άλλο συμπολίτη μας να μελετήσει αυτά που λέει ο Λουκάς Σταύρου και να δει την ουσία τους χωρίς να αποπροσανατολίζεται από «ταμπέλες» και την σύγχυση που προκαλούν. Αν μπορεί κανείς να καταθέσει βελτιώσεις επί των προτάσεων του τότε ακόμη καλύτερα. Η πολιτική θέλει ανθρώπους ικανούς να διαμορφώνουν τις συνθήκες για επίτευξη μεγάλων στόχων και οραμάτων, όχι ανθρώπους να μας λένε γιατί πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας. Όποιος άλλος έχει συγκεκριμένες προτάσεις για ανασυγκρότηση του κράτους μας και απελευθέρωση των τουρκοκρατούμενων εδαφών μας ας τις καταθέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου